luni, 4 februarie 2013

Cronica "Lincoln"

       Mult laudatul "Lincoln" al lui Steven Spielberg m-a facut sa caut cu infrigurare o solutie sa pot ajunge la avanpremiera desi a fost intr-o zi de joi la ora 21.


       Filmul nu este, cum s-ar astepta cei mai multi, despre bataliile razboiului de secesiune american ci mai degraba despre jocurile politice de culise, absolut necesare lui Lincoln in ultimele zile ale razboiului, pentru a-si trece prin Congres amendamentul ce abolea sclavia. Actiunea filmului e construita pe un plan paralel cu luptele sangeroase ce au sfasiat o natiune, aratandu-ni-se razboiul de cabinet dintre taberele politice pro si contra abolirii sclaviei. Astfel Spielberg ne arata ce se afla in spatele personajului istoric, omul Lincoln cu dilemele, framantarile si angoasele pe care le traieste in fata unei clipe istorice, cu viata de familie destul de zbuciumata, dar si puterea politicianului care nu se da in laturi de la jocuri de culise si nu se sfieste chiar sa minta daca asta il face sa isi atinga telul.

        Daniel Day Lewis are o interpretare magistrala in rol de Lincoln, atat de credibila incat la un moment dat nu mai poti observa actorul de sub machiaj si costume. Se identifica exceptional cu personajul ceea ce il propune ca pe un candidat serios la premii, poate cu cele mai multe sanse la Oscar.
     
       Spielberg, desi nu face o capodopera, reuseste sa realizeze o pelicula memorabila, iar cele 2-3 momente-poza ale lui Lincoln vor ramane mult timp in memoria spectatorilor facand extrem de grea sarcina viitorilor regizori si actori de a scoate un Lincoln mai credibil.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu